Negro Amaro
Negro Amaro is een autochtoon blauw druivenras uit Apulië. Het deelt met de primitivodruif de heel rijpe smaak, maar heeft in tegenstelling tot deze laatste een uitgesproken bittere toets. Dit keert ook terug in de naam van de druif: negro (zwart) en amaro (bitter).
De wijnen proeven naar rijp, zwoel zwart fruit met lichtbittere en kruidige toetsen en zijn doorgaans niet goed bestand tegen veroudering. Zelfs de topwijnen drink je best binnen de tien jaar na oogstdatum.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Puglia
Kleur van de schil: paars-blauw
Karakteristieken:
medium tannine, licht bitter, strakke smaak, zowel rood als zwart fruit
Wijnstijlen:
droge rode wijn
Bewaarkracht:
de lichtste wijnen hooguit 4 jaar na oogstdatum, de beste wijnen tot 10 jaar na oogstdatum
Te drinken bij:
deegwaren of risotto op basis van tomaten- of vleessaus / wit vlees zonder saus / wit vlees met saus / rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus
Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Salice Salentino
De Negro Amaro-druif is de grote overlever van het zuidelijk gelegen Salento. Vandaag de dag is zowat 30.000 hectare in Puglia aangeplant met deze druif en beslaat hij, zelfs na de massale rooiingspolitiek van de jaren 80 en 90, ¼ van de totale wijngaard van deze regio.