Wijn van de Maand - Vino Nobile di Montepulciano

Producent: Avignonesi

Toscaanse klassieker.

  • Appellatie: DOCG Vino Nobile di Montepulciano
  • Wijnstijl: medium-vol, medium-intens, droog
  • Druivenras(sen): 100% sangiovese
  • Streek: Toscana
€ 19,98 / fles
€ 24,97 -20%

in bestelling
leverbaar vanaf
9 december 2017

TOAVI60014


Sangiovese speelt de hoofdrol in Toscana. Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte.
De wijnen op basis van sangiovese kunnen zeer uiteenlopend zijn.  Een jonge sangiovese heeft typische kenmerken toont van rood en/of zwart fruit met leder en wat hout. Na vele jaren rust heeft hij uitgesproken tertiaire aroma's die gaan van bosgrond of pels tot paddenstoelen en zelfs truffel. 

Wat maakt deze druif nu zo bijzonder?

De sangiovese is een echte kameleondruif, die je in diverse gedaantes kan tegenkomen en zich in uiteenlopende smaakstijlen vertoont. Het grote verschil is te wijten aan de origine of streek waarin de druif gekweekt wordt alsook aan de vinificatiemethode. Groeit sangiovese in een warm gebied zonder nachtelijke afkoeling, dan geeft hij vaak rijpe toetsen van zwart fruit, terwijl de druif in koelere gebieden krokant, zurig rood fruit oplevert.

De beste wijnmakers behouden de pure, bijna delicate fruitaroma's van de sangiovese met een deskundige fermentatie en rijping.

Nog meer info over deze overbekende wijndruif, kan je hier lezen.

Superpromo december: Vino Nobile 2014 Avignonesi

De overbekende appellatie Vino Nobile di Montepulciano ontving in 1980 de erkenning als DOCG. De bodem is hier lichter dan in Chianti of Montalcino. Dit maakt de wijnen lichter met een meer zuidelijk karakter.

De Vino Nobile van Avignonesi heeft een granaatrode kleur met een elegant boeket van klein rood fruit, aardbeien en een hint vanille. Volle en zachte smaak met goed geïntegreerde tannines. Soepele structuur. Zachte afdronk.

Van menig wijnrecensent krijgt deze klassieker hoge scores.
- James Suckling: 92
- Wine Spectator:  90

Foodpairing

Deze 'nobele wijn' is een ideale begeleider voor vleesgerechten. Hij is krachtiger dan een Chianti en zachter dan een Brunello.

In dit wildseizoen zal de wijn perfect tot zijn recht komen bij de gekende gerechten zoals ragu van everzwijn, hertenkalf of een sappig gegrilde entrecôte.  Daarnaast zal hij ook stevigere gerechten op basis van tomatensaus, zoals pasta bolognaise, verfijnen.

Bestel hier de Superpromo met 20% korting.


Het wijnhuis Avignonesi

Dit wijndomein is vernoemd naar de oorspronkelijke oprichters ervan, de familie Avignonesi. Het domein groeide uit tot één van de grote namen in Toscane door hun constante zoektocht naar de echte uitdrukking van het terroir Montepulciano. In 2009 werd Virginie Saverys eigenares. De familie Saverys staat bekend als eigenaar van de Antwerpse rederij Compagnie Maritime Belge. 

Ze introduceerde vernieuwingen omtrent de biodynamische wijnbouwmethodes met het oog op de productie van authentieke wijnen met een uitgesproken karakter.

De Vino Nobile di Montepulciano is het visitekaartje van het domein. Het gebruik van 100% sangiovese is een bewuste keuze.  

Nog meer van Toscane proeven?

Zoals elke maand stellen hebben we ook nu een voordeelpakket samengesteld. U ontvangt 6 wijnen van Toscane in 1 voordeelpakket met -10% korting.

Actuele status: Voldoende voorraad

Italië's bekendste wijnen komen uit Toscana. In dit ontdekkingspakket bundelen we 2 topproducenten: Castello di Fonterutoli, wijnhuis in de Chianti-regio, en Avignonesi, vooraanstaande producent in de appellatie Vino Nobile di Montepulciano. 6 wijnen in 1 pakket met een voordeel van -10%.

€ 145,66 / pakket
€ 161,84 -10%

meteen leverbaar