Wijn van de Maand - Vino Nobile di Montepulciano

Eigen Licata Vini botteling van deze Toscaanse klassieker.

  • Appellatie: DOCG Vino Nobile di Montepulciano
  • Wijnstijl: medium-vol, medium-intens, droog, fruitig, kruidig
  • Druivenras(sen): 100% sangiovese
  • Streek: Toscana
€ 19,96 / fles
8plus4

Voldoende voorraad
meteen leverbaar

TOAVI62013


Uitzonderlijke actie 8 kopen + 4 gratis krijgen. Betaal nu € 13,30/fles bij aankoop van 12, in plaats van € 19,96.


Superpromo juni: Vino Nobile 2013 Avignonesi

Deze 'Special Edition' Vino Nobile van Avignonesi is een granaatrode en briljante wijn met veel fruit en fraîcheur. Vol en soepel in de mond, met fluweelzachte tannines. Door het gebruik van overwegend druiven van jonge stokken is deze versie sneller op dronk dan zijn grote broer. Een wijn dus om nu en de komende 5 jaar van te genieten.

De overbekende appellatie Vino Nobile di Montepulciano ontving in 1980 de erkenning als DOCG. De bodem is hier lichter en zandiger dan in het Chiantigebied of Montalcino. Dit maakt de wijnen op basis van sangiovese doorgaans wat soepeler, vaak ook met een meer zuidelijk karakter en wat hoger in alcohol.

Foodpairing

Deze 'nobele wijn' is een ideale begeleider voor vleesgerechten. Hij is krachtiger dan een Chianti en zachter dan een Brunello.

Deze wijn is een perfecte begeleider voor uw barbecue gerechten. Leg een heerlijke côte à l'os of kalfsfilet op de grill en serveer er rozemarijnpatatjes en gegrilde groenten bij. Schenk een glas Vino Nobile en je hebt het recept voor een geslaagde zomerse avond. Uiteraard is deze wijn ook geschikt voor wat rijkere pastagerechten, liefst met een krachtige tomatensaus. Gebruik zongerijpte tomaten in volle zomer en dan haal je Italië helemaal in huis!

Bestel hier de Superpromo en profiteer van deze uitzonderlijke actie: 8 + 4 gratis.

Poggetti wijngaard

Sangiovese speelt de hoofdrol in Toscana. Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte.
De wijnen op basis van sangiovese kunnen zeer uiteenlopend zijn. Een jonge sangiovese heeft typische kenmerken toont van rood en/of zwart fruit met wat leder en houttoetsen. Na wat jaren rust krijgt hij uitgesproken tertiaire aroma's, die gaan van bosgrond of pels tot paddenstoelen en zelfs truffel. 

Wat maakt deze druif nu zo bijzonder?

De sangiovese is een echte kameleondruif, die je in diverse gedaantes kan tegenkomen en zich in uiteenlopende smaakstijlen vertoont. Het grote verschil is te wijten aan de origine of streek waarin de druif gekweekt wordt alsook aan de vinificatiemethode. Groeit sangiovese in een warm gebied zonder nachtelijke afkoeling, dan geeft hij vaak rijpe toetsen van zwart fruit, terwijl de druif in koelere gebieden krokant, zurig rood fruit oplevert.

De beste wijnmakers behouden de pure, bijna delicate fruitaroma's van de sangiovese met een deskundige fermentatie en rijping.

Nog meer info over deze overbekende wijndruif, kan je hier lezen.


Het wijnhuis Avignonesi

Dit wijndomein is vernoemd naar de oorspronkelijke oprichters ervan, de familie Avignonesi. Het domein groeide uit tot één van de grote namen in Toscane door hun constante zoektocht naar de echte uitdrukking van het terroir Montepulciano. In 2009 werd Virginie Saverys eigenares. De familie Saverys staat bekend als eigenaar van de Antwerpse rederij Compagnie Maritime Belge. 

Ze introduceerde ingrijpende vernieuwingen en investeerde zwaar in de conversie naar biodynamische wijnbouw, met het oog op de productie van authentieke wijnen met een uitgesproken karakter.

Ontdek hier meer wijnen van Avignonesi.