Wijn van de Maand - Franciacorta

Producent: Ronco Calino

Italiaanse Champagne uit Lombardije

  • Appellatie: DOCG Franciacorta
  • Wijnstijl: medium-vol, medium-intens, droog, parelend
  • Druivenras(sen): 80% chardonnay, 20% pinot nero
  • Streek: Lombardia
€ 21,58 / fles
€ 26,97 -20%

Voldoende voorraad
meteen leverbaar

SPRON100


De bekendste mousserende wijn van Italië is de Franciacorta...  het Italiaanse alternatief voor de Franse champagne.

Net als in de champagnestreek worden de wijnen gemaakt volgens de traditionele methode, of metodo classico, met een 2de gisting op de fles en een verplichte minimale flesrijping sur lie van 18 maanden.  Noem de Franciacorta gerust de beste schuimwijn van Italië. 

DOCG Franciacorta

De wijngaarden van Franciacorta vinden we terug in de provincie Brescia, net onder het Iseomeer. In 1995 kreeg Franciacorta zijn DOCG erkenning. Hierdoor is de wijnmaker gebonden aan de strenge voorschriften van de appellatie.

De basis is chardonnay en/of pinot nero, waarbij tot maximum 50% pinot bianco kan toegevoegd worden. De DOCG erkent ook een rosato (minstens 31 maanden rijping), millesimato (minstens 37 maanden rijping)  en een riserva (minstens 67 maanden rijping). De opbrengst mag maximaal 100 hectoliter per hectare bedragen en het alcolholpercentage minimum 9,5%. Voor een Millesimato of een Riserva is dit minstens 10% .

Superpromo januari: Franciacorta Brut

De Franciacorta Brut van Ronco Calino heeft een strogele kleur en een fijne pareling. Het boeket bestaat vooral uit rijp fruit, biscuit en mineraliteit. Volle en sappige smaak dankzij gedeeltelijke rijping in Franse barriques en 30 maanden flesrijping 'sur lie' Lange afdronk. 

Druiven:

80% Chardonnay 20% Pinot Noir

Wijnstijl:

Rijk, evenwichtig, fruitig

Bekijk hier de wijnfiche.


Het wijnhuis Ronco Calino

Toen Paolo Radici, een industrieel uit Bergamo, in 1996 een buitenverblijf zocht, vermoedde hij nog niet dat dit het begin zou betekenen van een succesvol wijnavontuur. In Erbusco, middenin de Franciacorta-appellatie, vond hij zijn droomlocatie.

Inmiddels is zijn avontuur uitgegroeid tot een succesverhaal met 10 hectare wijngaarden, een talentrijk team en een output van circa 80.000 flessen per jaar. Er worden 5 Franciacorta schuimwijnen gemaakt, stuk voor stuk parelende pareltjes met eigen, bijzondere karakteristieken. Daarnaast worden er ook 3 stille wijnen gemaakt, waaronder 2 Curtefranca's.  

Bestel hier de Superpromo met een korting van -20%.

Ronco CalinoLombardia
DOCG Franciacorta — 80% chardonnay, 20% pinot nero
  • Wijnstijl: medium-vol, medium-intens, droog, parelend
€ 21,58 / fles
€ 26,97 -20%
meteen leverbaar