Nieuw bij Licata: Sebastian Van de Sype - Tenuta La Fiaminga

Het familiedomein van Sebastian Van de Sype werd officieel opgericht in 2020 en ligt in Castelvetro, in de provincie Modena (Emilia-Romagna). Sebastian, van Belgische afkomst, groeide op onder het motto "proef goed en kies kwaliteit boven kwantiteit". De zoektocht naar schoonheid en kwaliteit vormt dan ook de rode draad doorheen zijn opleiding en professionele carrière. Na meer dan 10 jaar ervaring in F1 business en engineering, koos hij er bewust voor om full-time het pad van wijnmaker te bewandelen. Dit alles met de steun van zijn vrouw Marijke en hun twee kinderen. Vennoot en consulent doorheen het volledige productieproces is niemand minder dan Frank Cornelissen, al jaren een goede vriend van de familie en al meer dan 20 jaar gepassioneerd wijnmaker en -autoriteit op de Etna.

Hun doel? Biologische wijnen produceren met volledig respect voor de natuurlijke evenwichten. Dit zonder afbreuk te doen aan de lokale tradities, maar toch met een geheel eigen twist. Tenuta La Fiaminga, 'het Vlaamse domein', beslaat een oppervlakte van zo'n 10 hectare. De meeste wijnstokken zijn 15 tot 20 jaar oude Lambrusco Grasparossa, terwijl een klein deel van de wijngaarden is aangeplant met trebbiano.

De wijnen

Sebastian Van de Sype produceert Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, een mousserende wijn met een robijnrode kleur. De productiefilosofie is volledig gebaseerd op enerzijds de "metodo ancestrale" en anderzijds de "metodo tradizionale" (classico). Zonder toevoeging van gisten of suikers dus en met natuurlijke hergisting hetzij in de inox cuves (ancestrale), hetzij in de fles (tradizionale).

 

Passie, authenticiteit en doorzettingsvermogen vormen de basis voor het leveren van kwaliteit

De landbouwfilosofie is gebaseerd op een subtiel evenwicht tussen natuurlijke/biologische processen en menselijk ingrijpen, waarbij manueel werk in alle mogelijke processen behouden blijft.

In de kelder vindt spontane gisting plaats met inheemse gisten, de rijpingsvaten zijn van staal en de hergisting vindt direct in de fles plaats.

De samenwerking met Frank Cornelissen spreekt boekdede intussen vermaarde wijnproducent op de Etna in Sicilië. Frank adviseert hem over alle aspecten van het bedrijf. Moet het gezegd worden dat deze samenwerking een absolute garantie is voor kwaliteit en toekomstvisie?


Toekomst

Binnen de komende vijf jaar zal een nieuwe wijnmakerij worden gebouwd op het landgoed. Tot die tijd wordt gebruikgemaakt van de productiefaciliteiten van een collega, op slechts 500m van de wijngaard. 

Naar de domeinpagina