Idda: een project van Gaja en Graci

Een vulkaan wordt in het Italiaans met een mannelijk voornaamwoord aangesproken, zoals in il volcano. In het Siciliaanse dialect wordt de Etna, de grootste en actiefste vulkaan van Europa, echter met een vrouwelijk voornaamwoord aangesproken door degenen die onder haar voortdurende sluier van fijne as en stof leven. De Etna wordt op Sicilië beschouwd als de "moeder van alle bergen" ('a muntagna'), omdat haar gulle flanken een groot deel van het driehoekige eiland omvatten.

Haar zonovergoten ligging in het hart van de Middellandse Zee, haar grote hoogte en haar vruchtbare bodem (ontstaan na 2,5 miljoen jaar vulkanische activiteit), bieden de perfecte omstandigheden voor het telen van kastanjes, pistachenoten, appels, noten én druivenstokken.

Het project

In 2017, bundelden twee van de belangrijkste Italiaanse wijnfamilies, de Gaja-clan gevestigd in Barbaresco en de Graci-familie uit Catania, hun krachten om een nieuw wijnbedrijf op te richten op de Etna. Ze noemden het naar het Siciliaanse woord voor 'zij', Idda.

YouTube video : Idda, a new winery on Etna.

Wie is Idda?

"Het idee ontstond de eerste keer dat we mijn vader vergezelden om het landgoed in Biancavilla te bekijken en we onze wijngaardmanager hoorden praten met zijn medewerker," legt Gaia Gaja uit. "Ik hoorde één van de twee mannen zeggen: 'Ik maak me vandaag grote zorgen, want ik zie niet wat ze aan het doen is; zij, idda, ik zie niet wat idda aan het doen is.' De ander antwoordde: 'Ja, ze is vandaag erg van streek.' En dus ging ik naar Alberto en zei wie is deze 'zij,' wie is deze idda?'"

"Alberto legde uit dat er maar één 'zij' is. Zij is de berg. Deze vruchtbare, moederlijke, maar ook humeurige en gewelddadige vrouw waar ze [de Sicilianen] levenslang mee te maken hebben," zegt Gaia. "Ik vond het echt een mooie naam en het werd de naam van de wijn."

Alberto voegt eraan toe: "We dachten aan alle vrouwen die we in onze families hebben, zoals Gaia, Lucia, Rossana, mijn moeder, mijn zus Elena. Deze wijnen ontlenen energie aan deze zeer [sterke] vrouwen.

Idda, het wijndomein

Met een totale oppervlakte van 21 hectare, verdeeld over drie afzonderlijke wijngaardpercelen, onderscheidt Idda zich door zijn ligging op de zuidflank van de Etna. De grote meerderheid van de wijnmakers die vandaag de dag de wilde populariteit van de witte, rosé en rode wijnen van de Etna aanwakkeren, bevinden zich op de noordflank, tussen Randazzo en Linguaglossa.

In plaats daarvan boert Idda voornamelijk in Biancavilla, Belpasso en op een plek die Tartaraci heet. De zuidkant van de vulkaan kent een lange wijnbouwtraditie en was vroeger de thuisbasis van veel van Etna's grootste wijngaarden die sindsdien zijn verlaten. Er valt meer regen in het gebied en het zuiden is van oudsher verbonden met de productie van witte wijn op basis van de Carricante druif. De gemiddelde temperaturen liggen ook iets hoger en er is veel zonneschijn. De oogst valt iets vroeger (gemiddeld zo'n 10 dagen), maar de totale zuurgraad is hoger. 

Het gebied staat bekend om gulle en rijke wijnen die ook toegankelijker zijn. 

Idda streeft ernaar om 90% witte wijn te produceren en slechts 10% rode wijn wanneer het project is voltooid. Op dit moment produceert het domein 18.000 flessen wit en 34.000 flessen rood. Momenteel wordt er in totaal zes hectare Carricante verbouwd, maar dit aantal zal naar verwachting groeien.

Idda, het wijnassortiment

Idda heeft twee wijnen, een Etna Bianco gemaakt van Carricante en een Etna Rosso op basis van Nerello Mascalese met een piepklein blendcomponent van Nerello Cappuccio. De 2018 Etna Bianco werd vorig jaar uitgebracht, en de 2020 vintage is nu op de markt in Italië. 

"We maken twee wijnen, een witte Idda met de Carricante druif. Dit zal onze belangrijkste focus zijn. Het is een wijn met een mooie textuur, dichtheid, maar levendig, hartig en zeer mysterieus in de neus, denk ik, met wierook en een beetje rokerig," zegt Alberto.

"De Rosso is Nerello Mascalese en hij komt uit Biancavilla. Het is een Etna DOC," voegt hij eraan toe.

Gaia Gaja over de Etna 

"De Etna is een plek die je eraan herinnert hoe klein we zijn," zegt Gaia. "Als je daar bent en kijkt naar die gigantische berg die voor je staat te roken, begrijp je hoe kort ons leven is en hoe stil en respectvol we moeten zijn. Dat is een houding die belangrijk is bij het bewerken van land en bij het maken van wijn."

 

Bron : Monica Larner, The Wine Advocate (22/07/2021)