Academia Licata Vini

Wilt u meer weten over Italiaanse wijnen? Raakt u de weg kwijt tussen de verschillende appellaties en druivensoorten? De wijncursus van Licata Vini maakt u wegwijs in Italië als wijnland. Daarom heten we u welkom in onze Academia Licata Vini. 

We bieden u volgende mogelijkheden aan: een basiscursus van 8 lessen en een vervolgcursus voor gevorderden van 5 lessen. De basiscursus wordt ieder semester zowel in Diepenbeek als in Antwerpen georganiseerd. De gevorderdencursus wordt voorlopig één keer per jaar in Diepenbeek gegeven.

Nieuwe wijncursus voorjaar 2018

Basis van 8 lessen vanaf 15 januari 2018.

Lees hieronder de praktische informatie.

Docent: Roeland Verbist

Deze advocaat  is gepassioneerd door wijn. Sinds 2012 behoort hij tot de selecte groep van Diploma Graduates van de Londense 'Wine and Spirit Education Trust.'
In 2013 behaalde hij als vijfde Belg de prestigieuze titel Weinakademiker (W.A.) bij de 'Weinakademie Österreich' in Rust.
Hij wordt vaak gevraagd om wijndegustaties met uiteenlopende thema's te leiden, daarnaast is hij adviseur van talrijke wijnliefhebbers.

Bij Licata Vini geeft Roeland al enkele jaren les over Italiaanse wijn. Hij bezocht Italië al talloze malen en woonde er ook een tijdlang. Zijn ruime kennis deelt hij nu ook met het grote publiek in ons nieuwste boek 'Salute!'

Cursusprogramma

Basiscursus

Elke lesavond worden er op een luchtige manier twee of drie regio's besproken zodat na acht avonden alle 20 regio's aan bod zijn gekomen.

Eerst geeft Roeland een korte theoretische toelichting en daarna volgt een degustatie van minstens zeven wijnen afkomstig van de besproken wijnregio's.

Het is zeker geen schools eenrichtingsverkeer maar eerder een gezellige avond met debat en discussies waarin ieders wijnmening even belangrijk is. U hoeft daarbij absoluut geen voorkennis te hebben van de Italiaanse wijnwereld: het laagdrempelige niveau garandeert dat iedereen op een ontspannen manier kan en zal bijleren. Na zeven jaar blijkt deze wijncursus telkens opnieuw een boeiend succes!

Onderwerpen per les:

 • Les 1: Sicilia, Sardegna
 • Les 2: Campania, Basilicata, Calabria
 • Les 3: Apulia, Molise, Abruzzo
 • Les 4: Lazio, Umbria, Marche
 • Les 5: Emilia-Romagna, Veneto, Lombardia
 • Les 6: Friuli, Trentino, Alto Adige
 • Les 7: Valle d'Aosta, Piemonte
 • Les 8: Liguria, Toscana

Gevorderden cursus

Zoals er in de basiscursus steeds een wijnregio wordt besproken per les, komen er in de gevorderden cursus de specifieke druivensoorten aan bod. Wat is de oorsprong en wat zijn de typische kenmerken van de druiven? Welke methodes passen de verschillende wijnhuizen toe om de karakteristieken tot hun recht te laten komen? U leert er alles over in 5 lessen.

Onderwerpen per les:

 • Les 1: Witte topwijnen
 • Les 2: Internationale druivenrassen in een Italiaans jasje
 • Les 3: Aglianico
 • Les 4: Sangiovese, de top uit Toscana
 • Les 5: Nebbiolo, meester in Piëmonte

Cursusprogramma:

Basiscursus Diepenbeek - januari 2018

Vanaf maandag 15 januari 2018 start een nieuwe basiscursus 'Wegwijs in Italiaanse wijn'. In een reeks van 8 lesavonden (2 lesavonden per maand) leidt onze wijnlesgever Roeland u rond in de wereld van Italiaanse wijnen: de belangrijkste druivensoorten, de verschillende appellaties /  wijnregio's, de belangrijkste producenten en nog veel meer ... Ook de nieuwste wijntrends en wijnstijlen komen zo veel mogelijk aan bod.
Na bijna 10 jaar blijkt deze wijncursus telkens opnieuw een boeiend succes!

Lesdata: 15/01 - 29/01 - 12/02 - 26/02 - 12/03 - 26/03 - 09/04 - 23/04
Telkens van 18u45 tot 22u45.

Inschrijven voor deze wijncursus