Wijnsuggesties Eindejaarsfeesten
Wij helpen u graag in uw zoektocht naar de gepaste wijnen bij uw eindejaarsgerechten. Uiteraard zijn de mogelijkheden eindeloos en kan u steeds contact opnemen voor persoonlijk advies, aangepast aan uw specifieke gerechten. Hieronder helpen we u al een stukje op weg, met enkele wijnsuggesties voor een aantal "klassiekers" bij de feestdagen:
Heeft u specifieke vragen of voorkeuren? Wij maken graag tijd voor u! Contacteer ons via 011222037, info@licata.be of ontdek de wijnsuggesties van Luigi Sommelieri.
Oesters of fruits de mer - Gegrilde kreeft of tongrolletjes met garnalen -
Foie Gras - Rundscarpaccio - Kerstkalkoen - Eend - Wild -
Raclette & Kaasfondue - Zuurkool - Chocolade dessert - Patisserie - Kaas
Schaaldieren / oesters
Een topper om uw feestmenu te starten zijn rauwe oesters met citroen of een heerlijke schotel verse 'fruits de mer' Onze eerste keuze bij deze delicate producten is een mooie, strakke mousserende wijn. Maar het ziltige, zuivere en pure karakter van heel wat witte wijnen vormt eveneens een perfect huwelijk bij deze parels uit de zee. Onze suggesties:
Gegrilde kreeft / tongrolletjes met garnalen
Met kreeft en gerechten met garnalen zet u een luxueus gerecht op tafel. Deze verfijnde delicatesse vraagt een wijn die ook luxe uitstraalt. Liefst met een subtiele houtrijping en voldoende structuur, zeker als er veel boter in verwerkt is of om een roomsaus aan te kunnen.
Foie Gras
Een andere typische eindejaarsdelicatesse is Foie Gras. Zowel koud als warm om duimen en vingers af te likken. Onze gekende Ferrari Perlé is alvast hemels bij foie gras. Kiest u liever voor een klassieke witte wijn, kies dan best een eerder aromatische wijn of eentje met voldoende restsuiker.
Rundscarpaccio
Kiest u voor een meer zuiders voorgerecht, dan zit u met een rundscarpaccio zeker goed. Afgewerkt met wat parmezaanse kaas, rucola en een goede olijfolie tovert u snel een eenvoudig maar smaakvol gerecht op tafel. Serveer hierbij een kruidige en frisse witte wijn of een fruitige, soepele rode wijn met een laag tanninegehalte. Onze favorieten:
Kalkoen
Dé gedoodverfde klassieker: gevulde kalkoen! Op en top Kerstmis op het bord. Laat je bij de keuze voor de wijn best leiden door de aard van de vulling en de saus. Kies voor een elegante rode wijn zoals de Vino Nobile van Avignonesi of een stevige witte wijn met een mooie houtbalans, bv. onze Verdicchio Cambrugiano. Omdat de keuze tussen wit en rood bij dit gerecht vaak moeilijk is, hieronder onze favorieten in beide categorieën.
Eend en fazant
Eendenborst krijgt zijn typische smaak door het bekende vetlaagje. Dit staat ook garant voor het smaakvolle korstje. Een feest op je bord. Zowel eend als fazant vraagt naar een vollere wijn, maar toch met de nodige soepelheid en geen te harde tannines. Eerder fruit- dan houtgedreven wijnen, zoals bv een mooie Barbera, een allemansvriend met in de neus veel bosfruit, kruiden en mineraliteit.
Wild
Het eindejaar is hét moment van het jaar om een mooi stukje wild op tafel te zetten. Daarbij hoort vanzelfsprekend een al wat gestructureerdere rode wijn: complexe en krachtige rode wijnen met aroma's van cederhout, bospaddestoel, humus en andere herfstimpressies zijn ideale metgezellen van wildgerechten. Maar zo hebben we er oneindig veel in het gamma, onderstaande suggesties zijn dus slechts een leidraad.
Raclette & Kaasfondue
Op en top gezelligheid: met familie en vrienden aan tafel rond de fonduepan. Een hartverwarmend moment waarbij een frisse, niet te complexe witte wijn zich op zijn best voelt. Rode wijnen met voldoende aciditeit en minder tannines kunnen ook perfect.
Zuurkool
Zuurkool is een oude traditie vooral in het zuiden van het land. De typische smaak van een 'choucroute' is het best te combineren met wijnen met een hoge mineraliteit en aciditeit.
Chocolade dessert
Wie smelt er niet voor chocolade? Een smeuïge moelleux, een variatie van chocomousse... het zijn klassiekers die bij iedereen in de smaak vallen. Chocolade, met of zonder fruit, kies voor de subtiele mousse van een Brachetto met aroma's van aardbeien en frambozen of een complexe zoete dessertwijn. Onderstaande wijnen passen ook uitstekend bij een dessert op basis van rood fruit.
Patisserie
Ambachtelijke patisserie is om duim en vingers af te likken. Uitzonderlijke creaties sieren het bord en verheugen alle tafelgasten. Schenk hierbij een (licht) zoete wijn type Moscato d'Asti, een geraffineerde Vin Santo of een complexe zoete dessertwijn.
Kaas
Bij kaas moeten we het onderscheid maken tussen de zachte smeuïge jonge kazen, de schimmelkazen, de harde kazen (al dan niet gerijpt) en de écht langer gerijpte en vaak hardere kazen. In de regel lenen vooral frisse en minerale witte wijnen zich het best om bij de meeste soorten kazen te combineren. We denken dan aan Sauvignon, aan Vernaccia di San Gimignano of een zeer strakke Etna Bianco. Bij harde gerijpte kazen kan je ook voor een vollere houtgerijpte witte wijn gaan, type sauvignon Bricco Rovella van Parusso of La Rocca van Pieropan. Bij schimmelkazen kies je dan weer best voor zoetere wijnen (Passito di Pantelleria Sese – Tua Rita), maar ook een Amarone kan hierbij heerlijk zijn. Algemene regel als je rode wijn wil serveren bij kaas is dat je kiest voor tannine-arme wijnen die geen nieuw eikenhout gezien hebben en bij voorkeur massa’s rijp fruit bevatten zoals een Cannonau di Sardegna, een Barbera d’Alba of een Primitivo. Rode wijnen combineer je sowieso beter niet bij smeuïge en vaak zuurdere kazen.