2010

PIËMONTE

Hier in Piëmonte kende men een koud en nat jaar. Het was vooral een jaar waarin kennis van en werk in de wijngaarden primordiaal was voor de producenten. Veel neerslag tijdens de bloesem van de wijngaarden (wanneer de bevruchting dient te gebeuren) betekende een kleinere dan gewoonlijke oogst. De zomermaanden bleven nat en kil en enkel vanaf september kwam er plots alsnog mooi nazomerweer. Dit had tot gevolg dat vroegrijpe rassen zoals dolcetto en barbera enkel maar slecht weer hadden gezien terwijl de nebbiolo die pas in oktober wordt geoogst alsnog van het goede warme nazomerweer kon genieten en bijgevolg goede wijnen voortbracht. Over het algemeen kan 2010 hier vergeleken worden met de klassieke wijnjaren uit de jaren ’80 en ’90 die koeler maar voor de regio meer klassiek waren dan de meeste jaren na 2000. De kernbegrippen voor Piëmonte 2010 zijn hogere aciditeit, strakkere tannine en latere drinkbaarheid van de wijnen. Dit zijn met andere woorden wijnen om lang te bewaren.

NOORD-OOST-ITALIË

De producenten van Veneto, Friuli en Trentino – Zuid-Tirol werden niet gespaard in 2010 en  ondervonden ook een behoorlijk moeilijk jaar. Ook hier zijn het de beste producenten die heel het groeiseizoen door goed gewerkt hebben, die de goede vruchten er van hebben geplukt. In elk geval zijn elegantie, finesse en evenwicht de steeds terugkerende woorden. Zuid-Tirol had nog de beste kaarten met een heel goede nazomer in september en oktober. In Friuli en Veneto bleef het daarentegen behoorlijk fris. Over het algemeen scoren de witte wijnen in Noord-Oost-Italië iets beter dan de rode wijnen in 2010. De hoge aciditeit brengt frisse, geparfumeerde witte wijnen voort met lage alcoholniveaus terwijl de rode wijnen fijn, elegant en eerder licht zijn.

TOSCANE en MIDDEN-ITALIË

In Toscane was heterogeniteit troef. Behoorlijke hoeveelheden neerslag, vooral in de lente, zorgden her en der voor problemen in de wijngaard zoals meeldauw en schimmels. In deze wijngaarden was het heel belangrijk om bij de oogst bijzonder selectief te werk te gaan. September was wel warm en droog maar het fruit had nog een lange rijpingstijd te gaan. Daarom was het belangrijk om de druiven rustig verder te laten rijpen en laat te oogsten opdat de tannines in de druiven zeker voldoende rijp zouden zijn. Vele domeinen noteerden trouwens uitzonderlijk late oogstdata. Bolgheri kende weliswaar regen tijdens de oogst terwijl de Maremma dan weer gespaard bleef. De algemene trend voor sangiovese in Toscane en Midden-Italië in het algemeen is hoge aciditeit en fris, elegant en krokant rood fruit. Dit heeft geleid tot een zeldzaam kwaliteitsniveau voor Brunello di Montalcino, de beste Toscaanse wijn in 2010. Hier vind je prachtig geparfumeerde, bijna etherische wijnen boordevol energie die een lang leven zullen beschoren zijn.

ZUID-ITALIË

In het zuiden van Italië is er heterogeniteit tussen de verschillende regio’s. Voor Campanië was het de moeilijkste oogst in tien jaar tijd. De regen kwam na de lente opnieuw fel terug in augustus en bovendien ook in oktober toen nog niet alle druiven geoogst waren. Er zat niets anders op dan in de regen te oogsten maar problemen met meeldauw en rot konden moeilijk vermeden worden. Vooral greco, fiano en aglianico (drie laatrijpende druivenrassen) kregen het net voor de oogst begin oktober lastig. In Apulië bleef het warme weer uit tot eind juli maar dit kantelde volledig. Vanaf augustus werd het heet en het warme weer bleef aanhouden tot september. De druiven hadden dan ook een lichte groeiachterstand maar werden alsnog perfect rijp. De vroegrijpe rassen zoals primitivo en chardonnay tonen hier hogere dan normale zuurgehaltes wat positief werd onthaald. Extra frisheid en energie zijn voor deze rassen immers een troefkaart. De laatrijpende nero di troia, negroamaro en cabernet-sauvignon konden door de hete augustusmaand en nazomer verder rijpen tot zachte, ronde wijnen met iets minder aciditeit dan gewoonlijk. De winnaar in het zuiden in Sicilië waar koeler weer aanhield tot midden augustus om dan om te slaan in perfect warm weer en dit tot en met de oogst in september en oktober. Perfecte zuren en fris, krokant fruit zijn de sleutelwoorden die volgens sommige producenten misschien zelfs zullen leiden tot één van de beste wijnjaren ooit. Hier is iedereen in elk geval heel tevreden met hun wijn.