Verschillende soorten wijn

Biologische wijn

In de biologische wijnbouw wordt er, in tegenstelling tot de conventionele wjinbouw, geen gebruik gemaakt van chemische behandelingen in de strijd tegen ziektes en predatoren. 

Biologische wijn moet worden gemaakt met biologisch verbouwde druiven en een korte lijst van acceptabele toevoegingen. In de EU mogen biologische wijnen zwaveldioxide (SO2) bevatten. 

Biodynamische landbouw

De biodynamische landbouw is een holistische benadering van landbouw, gebaseerd op de antroposofische principes van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner. Hierbij wordt bijvoorbeeld natuurlijke mest gebruikt en de arbeid, zoals de oogst, wordt afgestemd op de cycli van zon en maan. Gecertifieerde biodynamische wijn mag maximaal 100 dpm sulfieten bevatten, maar verschilt qua smaak niet van standaardwijn.

Natuurlijke wijn

Natuurlijke wijn is steeds op basis van biologisch geteelde druiven en een zeer non-interventionistische vinificatie. Bovendien wordt er geen enkel additief, correctie of manipulatie toegelaten, zoals: chaptalisatie, acidificatie, gebruik van geselecteerde gisten, enzymen, houtchips, enz. In jaren dat de omstandigheden het toelaten kan de producent zelfs zover gaan om totaal geen sulfiet toe te voegen

Vegan wijn

Wijnen zijn vegan wanneer tijdens de productie geen dierlijke producten worden gebruikt. Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseine eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijnmaken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd. Vervolgens binden de vaste deeltjes die de wijn troebel maken, zich aan deze middelen en tezamen worden ze uit de wijn gefilterd. Bentoniet (kleiachtig mineraal) en kalksteen kunnen natuurlijke vervangers zijn voor dierlijke klaringsmiddelen bij de klaring van de wijn.