Trentino

Trentino : verbluffende schoonheid... in wijn en natuur!

Deze Noord-Italiaanse regio, waar de grote Po-vlakte botst tegen de machtige Dolomieten, vormt alvast een waar visueel spektakel!

Trentino met zijn grillige pieken, alpenmeren, bossen en warme Italiaanse zonneschijn is een regio van verbluffende schoonheid. Het is ook de regio bij uitstek van de overgangen: die magische plek tussen vlakte en bergen, tussen Noord- en Zuid-Europa, van continentaal naar mediterraan klimaat. Maar vooral ook een Latijnse cultuur die overgaat in Germaanse gewoonten die tot uiting komen in taal, eten... en wijn. Als een land van kruispunten is Trentino een van de meest creatieve, diverse en vindingrijke regio's van Italië.

De wijnen van Trentino verrassen dan ook vriend en vijand. Van de mousserende topwijnen van Ferrari Trento DOC, over de historische cuvées van Tenuta San Leonardo tot de natuurlijke filosofie van Foradori, met opvoeding in amforen en langere schilmaceratie.

 

Kennismakingspakket Trentino

Ook Robert Parker's Wine Advocate toonde zich vorige maand fan van onze producenten in Trentino! We laten u dan ook graag kennismaken met enkele toppertjes uit deze regio in een tijdelijk kennismakingspakket. 

Nu aan € 195,87!

Bestel hier ons kennismakingspakket 'Trentino'.

 


Ferrari Trento

Trento is al jaar en dag dé bakermat voor grote spumantes. De mythe Ferrari ontstaat uit de droom van Giulio Ferrari om een top-spumante te maken naar het voorbeeld van de beste Franse Champagnes. 

Zeer recent werd deze ambitie bekroond door de keuze voor Ferrari Trentodoc als officiële podiumpartner van alle Formule1 Grand Prix wereldwijd en dit voor de komende 3 jaren.

Momenteel staat de derde generatie van de familie Lunelli aan het roer van dit prestigieuze domein. Hun ambitie : het bewaren van het prestige van 'de pionier' van de "Metodo Classico" (het Italiaanse antwoord op Franse champagne). Ferrari staat al jaren in de top 10 van de wereld met meer dan 4 miljoen verkochte flessen per jaar. Het vlaggenschip van het domein, Giulio Ferrari Riserva del Fondatore, wordt - zoals de naam al doet uitschijnen - beschouwd als de beste Metodo Classico van Italië en misschien wel van de wereld.

Tenuta San Leonardo

Er zijn weinig wijndomeinen met zo’n lange geschiedenis als San Leonardo. Al sinds 1724 is het gelijknamige domein en bijhorende klooster in familiale handen. Het is Carlo Guerrieri Gonzaga, de eerste technisch geschoolde wijnmaker binnen de familie, die de controle over de wijnproductie overneemt in de jaren zeventig en het domein naar de absolute top in Trentino begeleidt. Hij introduceerde, na een stage bij zijn neef Mario Incisa della Rochetta (Tenuta San Guido/Sassicaia), Bordolese druiven en ontwikkelde een Italiaanse Bordeaux-lookalike van de allerhoogste kwaliteit. In 1978 werden de eerste Cabernetstokken aangeplant en 4 jaar later, in 1982, kwam de eerste botteling van San Leonardo op de markt.

Naast de topwijn San Leonardo wordt ook nog een tweede wijn met Bordeauxdruiven gemaakt, de 'Terre di San Leonardo’ en een merlot-carmenèreblend (Villa Gresti). Een pure sauvignon en een 100% riesling zijn de laatste aanwinsten.

Foradori

In 1929 kocht Vittorio Foradori een klein wijndomein in Mezzolombardo, het noorden van Trentino, en verkocht de druiven aan andere wijnmakers. In 1960 kwam zoon Roberto aan het roer, die besloot om zelf wijn te commercialiseren onder de familienaam. Na haar wijnstudies in San Michele All’Adige nam Elisabetta in 1984 de leiding over en bracht het domein naar de top van de regio.

Elisabetta blijft het succes van Foradori heruitvinden: sinds 2002 zijn de 26 hectare wijngaarden overgeschakeld naar biodynamica en ze introduceerde grote amforen van klei om drie van de zes wijnen – de rode ‘Sgarzon’ en ‘Morei’ en de witte ‘Nosiola’ – in te laten fermenteren.