Wijn is wel degelijk gezond

Over wijn en gezondheid is al ongelooflijk veel inkt gevloeid. En het laatste woord hierover is zeker nog niet geschreven. De argumenten om alcohol en dus ook wijn aan de kant te zetten zijn vooral gerelateerd met gezondheid. Wij hebben ons verdiept in de materie. 

Om te weten of wijn al dan niet gezond is, kijken we naar de bestanddelen van wijn. 

Wat zit er in wijn, en welk effect hebben ze?

De basis voor elke wijn zijn druiven. Een 100% natuurlijk product. Het vergisten van het druivensap is een chemische proces en bepaalt de samenstelling van de wijn. Over het algemeen kunnen we aannemen dat wijn bestaat uit:

Een snelle conclusie: als je met mate drinkt, zal je lichaam baat hebben van de gezonde bestanddelen van wijn. Bij overmatig gebruik zullen de negatieve effecten de bovenhand nemen over de gezonde bestanddelen en hun positieve werking.

Wat zijn nu die gezonde bestanddelen en welk effect hebben ze?

Wij zijn geen medici of academisch geschoolde experten. Dus lazen we verschillende onderzoeksrapporten en publicaties. We vatten ze kort voor u samen.

Het geheim schuilt in de aanwezigheid van flavonoïden en polyfenolen. Deze verbindingen komen voor in planten, fruit, kruiden…De kampioen onder hen heet resveratrol.

Dit is een natuurlijke ziektewerende stof die aanwezig is in ondermeer wijnranken en druiven. Bij biologisch gerespecteerde vergisting van de wijn gaat deze stof niet verloren, dus profiteren wij ook van zijn geneeskracht. Eenmaal in het lichaam reinigt resveratrol de aders.

Enkele effecten van resveratrol op ons lichaam:

Dat overmatig alcoholgebruik het risico op kanker drastisch verhoogt is algemeen geweten. Wijnconsumptie valt echter buiten dit risico. In vergelijking met geheelonthouders daalt het risico bij wijndrinkers met gemiddeld 15%. Polyfenolen, waaronder ook resveratrol, met uitschieter de merlotdruiven, laat zelfs kankertumoren slinken*.
Het gekende spreekwoord 'Overdaad schaadt' is hier de beste raadgever.

Mediterraans dieet

De gekende Franse Paradox stelt dat de gemiddelde Fransman over het algemeen voeding met veel verzadigde vetten eet, maar toch weinig aan hartkwalen lijdt. De gangbare verklaring schrijft dit toe aan hun verbruik van rode wijn. Uiteraard geldt dit ook voor het Italiaans dieet.

Zoals iedereen weet, is een goede gezondheid ook afhankelijk van vele andere factoren, zoals gezond en gevarieerd eten en voldoende beweging. 

Nog een interessant weetje: De stof lycopeen, aanwezig in tomaten en andere rode vruchten, is een echte prostaatprotector. De combinatie met de nebbiolo of sangiovesedruif is dubbel profijt. De aanwezige polyfenolen in rode wijn onderdrukken de groei van prostaatkanker. Dus een italiaans gerecht op basis van tomaten samen met een goed glas rood is de beste verdediger tegen prostaatkanker*.

Enkele citaten:

Stelt iemand ons de vraag: 'Is wijn gezond?'. Dan antwoorden wij volmondig: JA! Dus geniet zonder zorgen van een heerlijke wijn. Natuurlijk met mate(n).

Tip: open eens een flesje van 0,375l.