San Leonardo 2015

Tenuta di San Leonardo

Tenuta di San Leonardo is één van de meest historische wijndomeinen uit ons assortiment, en meteen ook van héél Italië. Dit domein is gelegen in de provincie Trentino, op een boogscheut van het meest noordelijke punt van het Gardameer.

 Al sinds 1724 is het gelijknamige domein en bijhorende klooster in handen van de familie Gresti. Het duurde tot 1894, met het huwelijk van markies Tullo Guerrieri Gonzaga (de grootvader van de huidige eigenaar) en Gemma de Gresti dat de nobele familie Gonzaga zich ook definitief in Trentino vestigde.  De start van een prachtig wijnavontuur.  Het is echter met Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga, die erg gepassioneerd was door wijnbouw, dat de belangrijkste stappen werden gezet. Hij leerde de stiel in Bordeaux bij niemand minder dan meester Oenoloog 'Emile Peynaud' zelf.

Bij zijn terugkeer in Italië ging hij aan de slag bij zijn neef Nicoló Incisa della Rochetta en creëerde hij samen met wijlen oenoloog ‘Giacomo Tachis’ dé ‘Sassicaia’. Hij keerde terug naar Trentino waar Tachis hem hielp zijn eigen droom waar te maken: net als Sassicaia in Toscane, ook in Noord-Italië een topwijn te creëren die kon wedijveren met de beste wijnen uit Bordeaux. Zo zag de “San Leonardo 1982” in 1985 het daglicht. Deze blend van cabernet sauvignon, carmenere en merlot is nog steeds het vlaggenschip van het domein. Vandaag leidt zoon Anselmo met verve het domein.

 

San Leonardo 2015 VS Sassicaia 2016

De status die dit wijndomein in Italië geniet is blijkbaar in de rest van de wereld nog steeds niet volledig doorgedrongen. Dat is opmerkelijk als je weet dat deze wijn “de Sassicaia van het Noorden” wordt genoemd ...

In Italië bestaat er zoiets als “La Guida delle Guide”. Het opzet is simpel, verzamel de scores van de meest toonaangevende Italiaanse wijngidsen, ijk de scores en kijk dan welke wijn het beste scoort.

In 2020 eindigden er twee wijnen ex-aequo: SASSICAIA 2016 en SAN LEONARDO 2015.

De Sassicaia 2016 van Tenuta San Guido kreeg een perfecte score van Wine Advocate (aka Robert Parker) en kostte bij release 200 euro incl. btw. Deze wijn is al lang uitverkocht. Zijn Noord-Italiaanse evenknie kost bij de lancering maar een derde en is in deze categorie prijs/kwaliteit dan ook één van de mooiste ontdekkingen in Italië.
 

Lancering San Leonardo 2015

Vandaag lanceren we de San Leonardo 2015 aan 64,99 euro/fles incl. btw.

Niet twijfelen, zeker niet als u houdt van de Bordelese stijl en druivenrassen. Bovendien koopt u met San Leonardo een wijn die zonder problemen 25 jaar kan ouderen en nog zeer lang positief evolueert!

Naar San Leonardo 2015


 

Proefpakket Tenuta di San Leonardo

Om jullie de kans te geven om deze wijn en de rest van het assortiment te ontdekken hebben we een proefpakket samengesteld zodat u thuis zelf kan oordelen. Dit pakket met 6 verschillende wijnen kost 237,87 euro en wordt gratis aan huis geleverd.

- € 237,87 per pakket van 6 flessen + gratis levering -
 

Ontdek het proefpakket


Scores San Leonardo 2015

“The 2015 San Leonardo is a classic in the making. The bouquet is wonderfully perfumed with peppery florals, mixing tart cherry and blueberry with white smoke, hints of graphite and shaved cedar. Silky textures race across a core of juicy acids and minerals, making for a ripe yet cool-toned and pleasurably tactile expression. Youthful tannins slowly make themselves known toward the close. Long, structured and spicy, the 2015 finishes with a crescendo of tart blue and black fruits, tapering off to notes of subtly sweet spice. As good as this is today, it will only get better over time. That said, it doesn’t appear that this is going to shut down anytime in the immediate future, so it’s certainly worth checking on a bottle or two before forgetting the rest in your cellar." Drinking window: 2022 - 2042 (Vinous)