Hoelang bewaar je een geopende fles?

Drink je af en toe een glas wijn bij een smakelijke maaltijd, dan gebeurt het wel eens dat er wijn overblijft in de geopende fles. Er rijst de vraag of je het restje nog kan houden en hoe lang? De meest gekende norm voor het bewaren van geopende flessen is 2 à 3 dagen in de frigo. Maar zo eenvoudig is het niet. Gebruik ons advies als leidraad om zo langer en beter van uw wijnen te kunnen genieten.

We maken alvast een onderscheid tussen schuimwijn, witte, rode en zoete wijn. De richtlijnen verschillen per wijntype. Daarnaast is de leeftijd van de wijn ook een sterk bepalende factor.

Bubbels

Over het algemeen wordt aangenomen dat een fles mousserende wijn best leeg gedronken wordt van zodra hij open gaat. In een fles spumante of frizzante zit CO2, wat zorgt voor de bubbels in de wijn. Als de fles geopend wordt, ontsnapt de druk en de CO2 uit de fles, wat zorgt dat de intensiteit van de pareling afneemt.
Schenk je de fles niet meteen volledig leeg, hou dan deze tip in het achterhoofd: sluit de fles onmiddellijk na het inschenken af met een speciale afsluitdop en zet de fles in de frigo.  Doe je dit consequent, dan kan je een goede fles Prosecco of Franciacorta gerust 1 tot soms 2 dagen goed bewaren. 


Stille wijnen

Wanneer je een fles wijn opent, vergroot het contact met zuurstof en versnelt het oxidatieproces. Dit kan je vergelijken met een verouderingsproces en heeft voor elk type wijn een ander effect, wat de houdbaarheid van een restje wijn bepaalt.

We moeten ook nog met 2 andere factoren rekening houden. Enerzijds is er de tijdsduur dat de fles open staat: hoe langer de fles open blijft, hoe meer de zuurstof invloed kan hebben op de wijn. Anderzijds is de temperatuur nog een bepalende factor: een lage temperatuur vertraagt het oxidatieproces en helpt dus ook bij het bewaren van een geopende fles. Hieronder een toelichting per type wijn.

Witte jonge wijnen

Je kan ervan uitgaan dat 80% van de witte wijnen minstens 2 dagen houdbaar zijn. Dit kan verschillen per type. We onderscheiden er 2: de strakke frisse witte wijnen en de complexe gastronomische witte wijn.

De lichte frisse wijnen ondervinden weinig evolutie nadat de fles open gaat. We denken aan een vermentino, sauvignon blanc, trebbiano…  Wat zuurstof kan geen kwaad, maar de smaak van de wijn wordt ook niet beter. Om hem goed te bewaren laat je de fles niet te lang open staan en zet je de wijn terug in de frigo zodat hij zijn frisse temperatuur behoudt. Op deze manier kan je zo een fles tot zelfs 3 dagen bewaren.

De complexe gastronomische wijnen zijn onder meer de witte wijnen met houtrijping op basis van chardonnay, garganega of cortese. Door het contact met de lucht kan de wijn ‘ademen’, de wijn wordt harmonieuzer en zijn smaak komt meer tot zijn recht. Open de fles enkele uren voor hij geschonken wordt en zet hem in de frigo (of giet de wijn een uurtje op voorhand in een karaf en plaats deze ook in de frigo. Na gebruik kan je dergelijke jonge houtgelagerde complexe witte wijn zeker een 2 à 3 dagen goed houden in de frigo.

Dit advies geldt ook voor rosé wijnen.

Rode jonge wijnen

Voor de rode wijnen maken we een onderscheid tussen de frisse, fruitige en de krachtige wijnen. De eerste categorie van wijnen wordt doorgaans binnen het jaar gedronken en hebben zo goed als geen bewaarpotentieel. Hier denken we aan een gewone Valpolicella, Rosso piceno of een lichte sangiovese. De iets krachtigere wijnen zoals Vino Nobile di Montepulciano of Barbera d’Alba hebben bewaarpotentieel maar kunnen jong ook al erg lekker zijn.

Beide wijnen bewaren, als de fles geopend is, het best in de frigo. Laat de fles ook niet te lang open staan, maar sluit na het schenken zo snel mogelijk af met de kurk en zet hem meteen in de frigo.

Voor de fruitige wijnen houden we een dag of 2 aan. De krachtigere wijnen kunnen soms wat baat hebben bij wat extra zuurstof, dus hier kunnen we spreken van een 3 à 4 dagen. Ze zijn wel erg gevoelig aan temperatuurschommelingen, dus probeer voortdurende en te grote temperatuurschommelilngen in de fles (frigotemperatuur – kamertemperatuur) wat te vermijden.

Goed bewaarde oudere wijnen

Voor wijnen die al jaren gerijpt hebben in de kelder gelden andere regels. Door het rijpen heeft de wijn al invloed gehad van een minimaal gehalte zuurstof. Bij het openen van de fles krijgt de wijn als het ware een zuurstofshock die toch wel een niet te onderschatten impact heeft op fragile smaak en de fijne structuur. Hier is het belangrijk om de wijn met zo weinig mogelijk zuurstof in contact te laten komen. Oude Brunello’s en Barolo’s mogen daarom niet te lang open staan en worden best binnen de dag gedronken. Blijft er toch een restje over in de fles, sluit hem dan zo snel mogelijk af en bewaar in de frigo. Ga ervan uit dat hij nog een dag goed blijft. 

Zoete dessertwijnen

Door het hoge suikergehalte zijn zoete wijnen een uitzondering. De natuurlijke restsuikers zorgen ervoor dat de dessertwijnen meestal langer bewaren. Dit kan variëren van een week tot zelfs 3 maanden. Dit laatste geldt voor oxidatieve dessertwijnen, denk aan een Vin Santo. Zij hebben een lange rijping op het domein gehad in kleine eiken vaten. Ze hebben een ongelooflijk lang bewaarpotentieel en kunnen dus ook lang bewaren eens de fles geopend is. Bewaar de wijnen op een donkere koele plek.

Handige hulp

Om de smaak van de wijn te bewaren zijn er verschillende accessoires te verkrijgen. Deze zijn effectief een meerwaarde indien ze correct gebruikt worden. De bekendste hulp is de vacuümpomp. Met de speciale stop en de pomp haal je de zuurstof uit de fles. Daarnaast gebruiken wij ook de Guardavino. Dit is echt een uiterst effectief product indien correct gebruikt: open de fles, schenk de glazen in, doe de guardavino in de fles (1 à 2 seconden inspuiten), sluit meteen terug af met de kurk en zet de fles in de koelkast. Op deze manier verleng je de tijd dat je de resten kan bewaren en ze ook smaakvol blijven. Andere alternatieven zijn Repour of Coravin.
 

Niet te vergeten: de kwaliteit van de wijn in de fles wordt ook bepaald door de manier van opslag. Heb je een goede (wijn)kelder of wijnkast, en verplaats je de wijn niet te veel terwijl hij rust, kan je vrijwel zeker zijn van een goede rijping en dus ook nog van een goede kwaliteit na ettelijke jaren. Bewaar je de wijnen in een te warme ruimte en verplaats je hem regelmatig, zal de wijn niet optimaal zijn als je hem opent. Een slecht bewaarde wijn heeft een grotere kans om al slecht te zijn als je hem opent. Hij zal ook niet beter worden door het contact met zuurstof. Lees hier tips om je wijnen in de beste condities te bewaren.

Heb je vragen of wil je meer advies? Kijk op onze adviespagina van onze website of stuur je vraag naar luigi@licata.be