Brunello di Montalcino 'Madonna Delle Grazie' 2019
2019 Brunello di Montalcino 'Madonna Delle Grazie' (0,75L) - Il Marroneto
Ce 'Grand Cru' Brunello Madonna delle Grazie a une couleur rouge grenat intense. Le nez dévoile des arômes de fruit mûr, de menthe, de réglisse et de café amer. La bouche est importante, de grand caractère avec une très belle sapidité.
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Aperçu des arômes de ce vin
Le profil des arômes de Brunello di Montalcino 'Madonna Delle Grazie' a été établi par Licata Vini.
Informations générales
Code d'article | TOMAR56019 |
Contenu | 0,75L |
Potentiel de garde | jusqu'à fin 2044 |
Pourcentage d'alcool | 14.50% vol |
Producteur | Il Marroneto |
Spécifications
Origine | Montalcino - exposition nord - sol : sable de mer, minéral - 400m d'altitude. |
Vinification | Vinification en fûts de chêne complètement fermés pendant deux jours. La température monte à 30° en 5 jours environ. La fermentation dure environ 20-22 jours. |
Elevage | 41 mois en grands foudres de 25 hl et 10 mois en bouteille. |
Production | 6.000 bouteilles 0,75 |
critiques professionnels
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Monica Larner
"This is a racy wine with deep layers, infinite complexity and a wild, almost mischievous personality. I have noticed that other Brunellos imitate this style, but none come close to the one and only. The Il Marroneto 2019 Brunello di Montalcino Madonna delle Grazie exudes immediate aromas that are vibrant, elegant and full of energy. This is a wine of light and power, and I am reminded of Spain's Comando G, especially considering its uniquely punchy quality. Sweet cranberry, coriander seed, cola, licorice and white pepper emerge with purpose. There is a hint of sweetness that feels like summer singing from the glass. The mouthfeel is very much alive with terrific freshness and fine, dusty tannins that coat the entire mouth."
Luca Gardini
"Hints of cranberry jam, with touches of marjoram and star anise at the nose. The taste is dense-salty, with a return of freshness and balsamic. Great persistence, a spicy finish.""
Eric Guido
"The 2019 Brunello di Montalcino Madonna delle Grazie tempts the imagination with a dark veil of exotic florals and spices that slowly lifts to reveal dried blackberries and cherries enlivened by hints of mint and a dusting of clove. This soothes with its silken textures and ripe red berry fruits as a blend of saline minerals and fine tannins slowly collect toward the close. Structured yet incredibly long and deep, it tapers off like a black hole, inward and youthfully tense, blending sweet tannins with steeped plums and balsam herbs. The 2019 is one of the most energetic yet complex renditions of Madonna delle Grazie I have yet tasted. I could get lost for days in this wine. "
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Maison Il Marroneto
Il Marroneto, c'est l'histoire d'un lien fort entre un homme, Alessandro Mori, et son territoire, Montalcino.
Les incroyables Brunello di Montalcino de Il Marroneto, sont élaborés depuis 40 ans par la famille Mori sur des parcelles magnifiques de Sangiovese plantées en 1975 par Giuseppe Mori et situées sur les pentes au nord de Montalcino à près de 350 m d’altitude, là où le terroir permet d’élaborer les vins les plus élégants et les plus aromatiques de la région. La famille Mori a commencé à vinifier dans un bâtiment datant de 1246 dans un ancien séchoir à marrons, d’où le nom du domaine, au bord de la Chapelle « Madonna delle Grazie » datant du 12ème siècle.
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