Malvasia

Binnen al de Italiaanse druivenrasbesprekingen hoort 'malvasia' eigenlijk niet echt thuis. Malvasia is an sich immers geen afzonderlijk ras maar wel een druivenfamilie. Er bestaan immers vele soorten malvasia - zowel blauwe als witte malvasia - die over de hele Italiaanse laars, in Spanje en zelfs in Griekenland verspreid zijn. Je mag gerust stellen dat malvasia het toonvoorbeeld is van hoe ingewikkeld de Italiaanse druivenwereld wel is. Laten we proberen van wat klaarheid in de chaos te scheppen...

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Kleur van de schil: witte malvasia: groen-geel/goud-geel/rozig geel - blauwe malvasia: blauw/paars-blauw

Karakteristieken:
witte malvasia: vrij neutrale smaak, krachtig, vol, tikkeltje restsuiker, perfect voor zoete wijn - blauwe malvasia: tanninerijk, krachtig, donker fruit

Wijnstijlen:
witte malvasia: droog, zoet, stille wijn, schuimwijn - blauwe malvasia: droge rode wijn, stille wijn, schuimwijn

Bewaarkracht:
witte malvasia: als droge spumante geen bewaarkracht / als zoete wijn gemakkelijk 15 jaar na oogstdatum - blauwe malvasia: als droge rode spumante geen bewaarkracht / als droge rode wijn 5 tot 10 jaar na oogstdatum

Te drinken bij:
witte malvasia: droge witte wijn: aperitief / vis / pasta / gevogelte - zoete wijn: dessert - blauwe malvasia: stille droge rode versie: pasta met tomatensaus / rood vlees - rode schuimwijn: aperitief / antipasti

Bekendste herkomstbenamingen:
witte malvasia: DOC Collio (Friuli), DOCG Chianti, DOC Frascati, DOC Orvieto - blauwe malvasia: DOC Salice Salentino, IGT Basilicata Rosso

Jancis Robinson, Master of Wine, schrijft het zelfs in haar Oxford Compenion to Wine, de standaardencyclopedie inzake wijn: malvasia is "a complex web of grape varieties".